Започва тестването на първото в света лекарство за израстване на зъби

Добави коментар

Разработчиците на новата технология от Япония обявиха началото на пилотни клинични изпитвания през септември тази година. Авторите очакват успешни резултати и планират до 2030 г. лечението да стане достъпно за всички хора.

Първата фаза на проучването ще обхване 30 мъже на възраст между 30 и 64 години, на които липсва поне един зъб. След това лекарството ще бъде приложено на деца със зъбна агенеза - вродена липса на един или повече зъби, пише New Atlas. Изследването ще се проведе в университетската болница в Киото.

Регенеративното лечение се основава на блокиране на гена USAG-1, който потиска растежа на зъбите. Предклиничните експерименти показват, че терапията води до успешен растеж на нови зъби при мишки и порове без значителни странични ефекти.

© Diana Polekhina, Unsplash

Авторът на изследването Катси Такаси (Katsu Takahashi) работи върху лекарството от 2005 г. насам. Стартирането на клиничното изпитване е дългоочакван крайъгълен камък в научната му работа. При успех лечението трябва да стане достъпно на пазара в рамките на шест години.

Планира се от лечението да се възползват както пациенти с генетични заболявания, които причиняват липса на зъби, така и всички останали хора, които са загубили зъбите си поради травма, старост или други причини.