SpaceX представи скафандър EVA, предназначен за работа в космоса

Добави коментар

SpaceX представи скафандър EVA, предназначен за излизане в открития космос. Те ще бъдат използвани за първи път от четирима космически туристи по време на мисията Polaris Dawn. Скафандърът е базиран на вече използваните на космическия кораб Crew Dragon, но е подобрен, за да изпълнява нови задачи.

Специалистите на SpaceX са направили промени в конструкцията на скафандъра, за да подобрят мобилността му и да го адаптират към условията на открития космос. Новите подвижни стави поддържат гъвкавостта по време на надуване и осигуряват комфорт по време на работа. Освен това скафандърът има вградена система за терморегулация, а към каската е добавено ново покритие, което предпазва очите на астронавтите от слънчева светлина, както и прожекционен дисплей, който показва информация за състоянието на скафандъра по време на космически разходки.


Четиримата членове на екипажа за мисията Polaris Dawn седят в кабината на Crew Dragon, облечени в костюми за извеждане от въздуха, разработени от SpaceX, които ще бъдат тествани по време на полета

© SpaceX

Мисията "Polaris Dawn", част от програмата "Polaris", ръководена от милиардера Джаред Айзъксман, предвижда 2 от 4-те членове на екипажа да излетят в космоса от космическия кораб Crew Dragon. И четиримата ще носят скафандри EVA, тъй като липсата на въздушен шлюз на кораба означава, че всички ще трябва да работят в условия на понижено налягане. В предния люк ще бъде инсталирано устройство "Скайуокър" с ограничители за ръцете, които ще помогнат на астронавтите да напуснат кораба.

За да тества скафандрите, екипажът трябва да премине през специална програма, която оценява подвижността и работата на скафандъра в условия на микрогравитация. Инженерите на SpaceX вече са провели серия от тестове в условия на вакуум, при които капсулата Crew Dragon е била подложена на пълно обезвъздушаване с четирима манекена вътре.