Пекин връща наградите за феърплей в Зимните олимпийски игри

Добави коментар

Международният комитет за честна игра (CIFP) - в сътрудничество с Международния олимпийски комитет (МОК) - ще отличи изключителни прояви на спортсменство по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. чрез наградите за честна игра.

За първи път CIFP връчи наградите за феърплей на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и по този начин наградите се завръщат в Пекин. Номинациите вече са отворени и се очакват кандидатури от националните олимпийски комитети, международните федерации, спортистите, треньорите и публиката, която наблюдава игрите по света. Номинациите могат да се подават чрез уебсайта на CIFP и каналите на социалните медии.

Поради продължаващата глобална пандемия, след Токио 2020 г. за втори път наградите ще бъдат връчени виртуално. Носителки на наградата за честна игра в Токио 2020 бяха финалистките в състезанието по парково пързаляне с кънки при жените за това, че вдигнаха колежката си Мисугу Окамото след падане.

Президентът на МОК Томас Бах заяви: "Наградата за честна игра е свързана с идеалите и ценностите на спорта. Спортът ни учи да се стремим към високи постижения във всички наши дейности, да живеем в мир, приятелство и солидарност със съседите си; да уважаваме себе си и другите; и да живеем в духа на честната игра във всичко, което правим. Спортът е нещо повече от състезание. На това станахме свидетели на Олимпийските игри в Токио 2020 и с нетърпение очакваме да го видим в Пекин 2022."

Жури, съставено от представители на CIFP, МОК, спортисти и медии, ще вземе окончателното решение въз основа на кратък списък, съставен в резултат на публичното гласуване. Победителят ще бъде обявен скоро след приключването на зимните олимпийски игри.

"Много сме щастливи, че се завръщаме, макар и виртуално, на Зимните олимпийски игри в Пекин", заяви президентът на CIFP Йено Камути, който сам е бил носител на наградата в миналото. "Изключително сме доволни, че отново работим с МОК по тази много важна тема и награда! Насърчавам всички членове на олимпийското семейство, включително медиите, да участват активно в подаването на номинации, за да се повиши осведомеността за тези невероятни прояви на спортно майсторство."

Генералният секретар на CIFP Сунил Сабхарвал добави: "Като се има предвид, че първият в историята носител на наградата за честна игра беше спортист от зимните спортове - Еудженио Монти, състезател по бобслей от Италия - ние сме развълнувани, че продължаваме тази традиция да участваме активно в зимните игри."

За допълнителна информация и подаване на номинации посетете www.fairplayinternational.org.

CIFP е призната от МОК организация, създадена през 1963 г., за да популяризира идеалите за честна игра на спортното поле и извън него. Освен традиционните си събития за награждаване, тя насърчава образователни инициативи, насочени към възпитанието на младите хора по света.

Вижте още за:

олимпиада