Топката за световното по футбол в Катар ще е smart

Добави коментар

Технологията за свързана топка идва в Al Rihla за най-голямата спортна среща, като ще предостави на екипа на VAR точни данни за топката в реално време, за да подпомогне бързите и точни отсъждания.

© adidas

Новата система за окачване на adidas ще позволи използването на най-прецизния във времето сензор за движение, който някога е бил използван в официална топка за мач на Световното първенство, проследявайки всяко докосване на играта със скорост 500 пъти в секунда. 500-часовият сензор за движение с инерционен измервателен модул (IMU) в топката ще позволи събирането на много точни данни за движението на топката и предаването им на видео съдиите в рамките на секунди по време на турнира.

adidas обявява, че официалната топка за мачове на FIFA World Cup™ 2022 ще разполага с нова технология за свързана топка, която ще се използва за подобряване на системата VAR чрез предоставяне на безпрецедентно ниво на данни и информация на длъжностните лица по мачовете за вземане на по-бързи и по-точни решения на най-голямата сцена от всички.

След разкриването ѝ през март тази година Al Rihla ще бъде първата официална топка за Световната купа, която ще разполага с тази иновация, осигуряваща точни данни за топката, които ще бъдат предоставени на видеосъдиите в реално време. В съчетание с данните за позицията на играчите и чрез прилагане на изкуствен интелект иновативната технология за свързана топка допринася за полуавтоматичната технология на ФИФА за офсайд и предлага на видеоасистент-съдиите незабавна информация, която помага за оптимизиране на вземането на решения.

Новата система за окачване на adidas в центъра на топката помества и стабилизира 500Hz сензор за движение с инерциален измервателен блок (IMU), който осигурява безпрецедентна информация за всеки елемент от движението на топката, като същевременно прави тази технология незабележима за играчите и не влияе по никакъв начин на нейната ефективност. Сензорът се захранва от акумулаторна батерия, която може да се зарежда индукционно.

Тази нова технология, разработена в тясно сътрудничество с ФИФА и KINEXON, лидери в областта на най-съвременните сензорни мрежи и крайни изчисления, дава възможност на видео съдиите на мачовете за първи път да преглеждат данни в реално време, като автоматично предоставя много точна информация, 500 пъти в секунда, за това кога даден играч е докоснал топката.

Това ще помогне да се получи информация за ситуациите на засада, както и да се подпомогне откриването на неясни докосвания, като по този начин в крайна сметка ще се подобри качеството и скоростта на процеса на вземане на решения от VAR.

Технологията на свързаната топка е стриктно и надеждно тествана с редица професионални и масови футболни клубове по света (включително сляпо тестване), а именно по време на Купата на арабските държави и Световното клубно първенство по футбол 2021 в Абу Даби, като не се забелязва промяна в работата.

ТВ програма на мачовете от световното

www.potv.bg/a/svetovno-purvenstvo-futbol-2022-tv-programa

Холгер Краетшмер, ръководител на отдел "Потребителски прогнози" в adidas

Холгер Краетшмер, ръководител на отдел "Потребителски прогнози" в adidas

© adidas
В adidas сме ангажирани с активен и последователен принос за подобряване на съвременната игра както за играчите, така и за феновете. Технологиите и иновациите са в основата на всичко, което правим - от най-новата технология за обувки до твърдите облекла, комплекти, а сега и свързаната технология за топката, която подпомага бързото и точно вземане на решения, за да подобри изживяването за всички. - Холгер Краетшмер, ръководител на отдел

Вижте още за:

футбол