Преминете към основното съдържание

Коментари за
Учени разкриха тайните на звездните дюни


Учени разкриха тайните на звездните дюни

Към текста

Учени представиха първото задълбочено изследване на звездна дюна, като разкриха вътрешната структура на тези геоложки обекти и показаха колко време е било необходимо, за да се образува една от тях - по-бързо от очакваното, но все пак в продължение на много векове, съобщи Ройтерс.

Звездните дюни са сред чудесата на пустините. Приличат на пирамиди, с височина до 300 м, като наподобяват звезди, защото от централния връх се спускат хребети в различни посоки.

Изследването на учени от уелския университет в Абъристуит е съсредоточено върху звездна дюна в Източно Мароко, наречена Лала Лалия, което на местния берберски език означава "най-високата свещена точка". Тя е в пустинята Сахара, на около 5 км от град Мерзуга, близо до границата с Алжир.

Лала Лалия се издига на около 100 м над околните дюни и е широка около 700 м, като съдържа около 5,5 т пясък. Изследователите са използвали радар, за да надникнат във вътрешността на дюната, както и луминесцентно датиране, за да определят колко време е отнело формирането на Лала Лалия. Методът се основава на количеството енергия, уловена в песъчинките. Отговорът е около 900 години, като са натрупвани приблизително 6400 метрични тона годишно, тъй като вятърът непрекъснато разнася пясък из пустинята.

Звездните дюни съставляват малко под 10 % от дюните в пустините на Земята и са най-високите, като превъзхождат други видове като тези с форма на полумесец и правите и дълги линейни дюни. Те са забелязани и на Марс, и на голямата луна Титан на Сатурн.

Звездните дюни се образуват в райони със сложен ветрови режим, в които вятърът духа от различни посоки.

Учените установиха също, че Лала Лалия се движи на запад със скорост около 0,5 м годишно.

Въпреки че сега съществуват много звездни дюни, от миналото е запазена само една в пясъчник на 250 милиона години в Шотландия. След като вече е известна вътрешната им структура, изследователите се надяват да бъдат идентифицирани повече варовикови останки от древни звездни дюни.

В изследването са участвали и специалисти от университета Бърбек в Лондон.


Добавете първи вашия коментар.

Напишете коментар
Учени разкриха тайните на звездните дюни

За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.

validation.data-val-data
Looks good!

Коментарите не се публикуват в реално време. Възможно е да бъде отказано публикуване на коментар, ако не е по темата, съдържа обидни квалификации, нецензурни думи или др.

Начало


Интересни сайтове