Гугъл и Юнивърсъл мюзик груп обмислят лицензиране на музика, създадена от ИИ

Добави коментар

Гугъл и Юнивърсъл мюзик груп планират да лицензират музикални записи, създадени от изкуствен интелект.

Американската корпорация "Гугъл" и звукозаписната компания "Юнивърсъл мюзик груп" планират в бъдеще да започнат лицензиране на музикални записи, създадени от изкуствен интелект (ИИ), използвайки гласовете на известни изпълнители, пише в. "Файненшъл таймс".

Според източниците, на които се позовава изданието, компаниите възнамеряват да разработят специален инструмент, който ще позволи на феновете да създават музикални записи с гласовете на любимите си изпълнители законно и ще ги задължи да плащат за това на притежателите на авторските права.

Същевременно изпълнителите могат да наложат забрана за използването на гласа им, отбелязва "Файненшъл таймс".

Американската звукозаписна компания "Уорнър мюзик груп" също преговаря с "Гугъл" по този въпрос.

Новата технология в сферата на музикалната индустрия ще помогне на "Гугъл" да се конкурира с американската корпорация "Майкрософт", която активно работи върху развитието на технологиите за изкуствен интелект и вече е инвестирала милиарди във водещата компания за разработването му "Оупън Ей Ай" (OpenAI), отбелязва вестникът.

По-рано изпълнители, сред които Дрейк, Уикенд и Тейлър Суифт, се оплакаха, че в интернет се появяват песни, имитиращи гласовете им. По искане на артистите "Юнивърсъл мюзик груп" премахна въпросните записи от стрийминг платформите, позовавайки се на нарушаване на авторските права.

През април звукозаписната компания поиска от Спотифай и стрийминг платформата на "Епъл" да блокират достъпа до музикалните си каталози за разработчици, които ги използват за обучение на изкуствен интелект.