12-ият "София хартиен арт фест" продължава от 3 май до 30 ноември

Добави коментар

За 12-и път "София хартиен арт фест" (СХАФ) представя най-доброто от хартиеното изкуство. Събитието продължава от 3 май до 30 ноември с надслов "Нови хоризонти", съобщават организаторите от фондация "Аматерас".

Тазгодишното издание отново обхваща дълъг период, продиктуван от продължилата ситуация, предизвикана от пандемията и социалната дистанцираност. Програмата е с хибридно съдържание - реално и виртуално, включващо физически и виртуални изложби, онлайн дискусия, уъркшопи, онлайн лектория, състезание за юноши, представяне на книга, прожекция на документален филм и пътуващи експозиции.

Предвидени са 13 изложби. Те ще представят няколко важни раздела от СХАФ - Биенале за хартиено изкуство, ретроспекция на "Аматерас", годишен конкурс/изложба за хартиено изкуство, самостоятелни изложби на наградени автори, двустранни и виртуални изложби.

Има и съпътстващите събития. Лекторията "Динамика в изкуствата" е образователна платформа в сферата на визуалните изкуства. Ще има дискусията на тема "Ролята на новите технологии в хартиеното изкуство". Различни работилници дават възможност на деца, професионалисти и любители на визуалните изкуства да се запознаят по-дълбоко с определени технологии и възможни начини на интерпретации чрез хартията.

Някои от изложбите ще гостуват в страната, заедно с прожекции, образователни панели и уъркшопи. Има и покани от чужбина - Белгия, Аржентина.