Alibaba ще доставя стоки по целия свят с ракети

Добави коментар

Проектът е в начален етап на тестване. Планира се ракетата за многократна употреба да може да пренася до 10 тона товари в контейнер с обем 120 куб. м, съобщи Space Epoch в публикация в WeChat. Доставката ще отнеме само около час.

Китайският производител на ракети Space Epoch работи с Alibaba Taobao, собственик на AliExpress, за разработване на ракети за многократна употреба за експресни доставки по целия свят. Очаква се до 10 тона товари да могат да бъдат доставени до всяка точка на Земята за един час. Планира се ракетата Yuanxing-1 да бъде използвана за този амбициозен проект. Миналата година Space Epoch успешно изпита двигателя за този носител.

Миналата година Китай осъществи рекордните 67 изстрелвания в орбита, сред които 17 бяха търговски изстрелвания. Само едно от тях беше неуспешно. През 2022 г. са осъществени 10 изстрелвания с търговска цел, включително две неуспешни.

Space Epoch ще използва за основа ракетата Yuanxing-1, която миналата година беше успешно изпитана на морска платформа. Компанията ще извърши първите тестови доставки "в близко бъдеще", но отбелязва, че постигането на целите ѝ в краткосрочен план няма да е лесно. Като минимум разполагането на китайски ракети в други държави може да се сблъска с различни политически и регулаторни трудности. От техническа гледна точка обаче проектът е осъществим.