Канада ще прави първия в света квантов компютър, базиран на фотонни технологии

Добави коментар

Канада планира да разработи и комерсиализира първия в света квантов компютър, базиран на фотонни технологии и устойчив на грешки, предаде Синхуа.

© Manuel

За целта премиерът на страната Джъстин Трюдо обяви инвестиция от 40 млн. канадски долара (32 млн. щатски долара). С нея базираната в Торонто компания "Xanadu Quantum Technologies Inc." ще разработи квантовия компютър, който трябва да осигури възможности за подпомагане на решаването на сложни проблеми с данни и може да се използва в различни сектори като финанси, транспорт, моделиране на околната среда и здравеопазване.

Проектът е подкрепен и от правителствения Стратегически иновационен фонд със 177,8 млн. канадски долара (142 млн. щатски долара). Очаква се да бъдат създадени 530 нови висококвалифицирани работни места в областта на високите технологии и квантовите изчисления, се казва в съобщение, разпространено от правителствената пресслужба.

По-рано този месец Канада стартира Национална квантова стратегия, за да подпомогне утвърждаването на страната като световен лидер в областта на квантовите технологии.

Компанията "Xanadu" е основана през 2016 г., като мисията й е да създаде квантови компютри, които да са полезни и достъпни за хората навсякъде. Тя отговаря и за разработването на PennyLane - софтуерна библиотека с отворен код за квантови изчисления и разработване на приложения.