TikTok предлага опция за отказ от персонализирано съдържание в Европа

Добави коментар

TikTok ще предложи на европейските потребители възможност да се откажат от персонализираното съдържание. Това е част от усилията на компанията да отговори на европейските регулации за поверителност.

© Solen Feyissa

TikTok ще предложи на европейските си потребители опция да се откажат от персонализираното съдържание чрез нови настройки в приложението. Потребителите ще могат да изберат да виждат неперсонализирано съдържание във „For You“ и „Live“. Те също така ще могат да изберат да не получават персонализирани реклами.

Възможността за изключване на персонализирането ще позволи на потребителите да виждат популярно съдържание както от техния регион, така и от цял свят, а не съдържание, което е специално съобразено с техните интереси. Това е в съответствие със Закона на ЕС за цифровите услуги (DSA), който изисква от много големите онлайн платформи да предоставят на потребителите тази възможност.

Европейските потребители на възраст между 13 и 17 години автоматично няма да бъдат таргетирани с персонализирани реклами въз основа на тяхната онлайн дейност. Потребителите от тази възрастова група все още ще виждат реклами, но те няма да бъдат персонализирани.

TikTok въвежда и нова опция за докладване на незаконно съдържание в Европа. Съдържанието първо ще бъде разгледано в съответствие с Правилата за общността на TikTok и ще бъде премахнато глобално, ако нарушава правилата на платформата. Ако не, специален екип от модератори и правни специалисти ще прецени дали то нарушава закона и ще ограничи достъпа до съдържанието само в съответната държава. Лицето, което е публикувало съдържанието, и лицето, което го е докладвало, ще бъдат информирани за решението. И на двамата ще бъде дадена възможност да обжалват.

По силата на DSA TikTok ще предоставя повече информация за решенията си за модериране на съдържание на потребителите в Европа. Това включва информация за решенията за премахване, понижаване или ограничаване на съдържание.

TikTok не е посочила дата на въвеждане на тези промени, но твърди, че се стреми да изпълни необходимите промени до крайния срок посочен от новия закон - 28 август.

Вижте още за:

TikTok