Появиха се двустранни фотоволтаични клетки с висока ефективност

Добави коментар

Red Solar, подразделение на китайската държавна корпорация CETC, съобщи за успешното разработване на двустранна слънчева батерия. Революционната батерия, базирана на технологията TOPCon, демонстрира ефективност на преобразуване на енергията от 26,01%.

Двустранната архитектура осигурява по-дълъг живот на соларните панели, по-малка площ и възможност за по-компактно разполагане на панелите. Особено ефективно е инсталирането на такива панели върху повърхности с високо отражение: варовикова или тебеширена почва, пясък, сняг, светло оцветени изкуствени материали.

Екипът на Red Solar приписва успеха си на пробиви в проектирането на технологията за текстура с ниска отражателна способност, процеса на съчетаване на реакциите на химическо отлагане на пари и фосфорна дифузия, технологията за свръхтънък печат и метализация, специалното сглобяване на няколко гуми и лазерно индуцираното нагряване.

Първите фотоволтаични клетки са били едностранни, т.е. за да генерират електроенергия, е трябвало да бъдат обърнати към източника на светлина. Двустранните слънчеви клетки са използвани за първи път в съветската космическа програма, когато с тях са оборудвани спътниците "Салют-3" и "Салют-5".

Елементът с диаметър 182 mm и дебелина 130 µm показва ефективност на фронта от 25 %. Коефициентът на двустранност - съотношението между задната и предната ефективност - е 80 %. Температурният фактор е -0,3 % на градус по Целзий. Относителният коефициент на преобразуване е повече от 97% в условия на слаба светлина при 200 W/m2, пише PV Magazine.