Трагикомедията „Приказка за мъртвата царкиня“ с премиера на 3 и 4 декември

Добави коментар

За първи път в България, на 3 и 4 декември, ще бъде представена пиесата „Приказка за мъртвата царкиня“ на известния съвременен драматург Николай Коляда. Проектът е дело на независимото сдружение „SPAM Studios”.

Режисьор е Ана Батева, музиката е на Стефан Здравески, а в ролите публиката ще види младите актьори Владимир Солаков, Камелия Хатиб, Александра Димитровa и Петър Петров-Перо. Премиерата ще бъде от 19,30ч. в I AM Studio (ул. „Георги С. Раковски“, 149).

Темата в спектакъла е за вярата и надеждата, за емпатията и борбата да оцелееш в условията на екзистенциална криза. Неслучайно режисьорът определя жанра като трагикомедия. Персонажите в пиесата са крайни и на житейски кръстопът, поставени в ситуация, в която всеки гледа да спаси себе си.

Главната героиня е Рима (Камелия Хатиб), която работи и живее в изоставена ветеринарна клиника. Освен, че лекува, често се налага и да убива болните животни. Последствие Рима се влюбва в Максим (Владимир Солаков), който идва при нея заедно с Виталий (Петър Петров-Перо) с цел да намерят куче за вилата. Тях обаче повече ги интересува Нина (Александра Димитрова), приятелка на Рима, която идва при нея от друг град.

Автор на пиесата е руският драматург, режисьор и педагог Николай Коляда, който е една от най-значимите фигури на съвременната европейска сцена. Той посети България за първи път през 2018 по специална покана на екипа на SPAM STUDIOS, които направиха своя дебют на театралната сцена с премиера на негов текст – „Кокошка“. Николай Коляда е автор на повече от 120 пиеси, носител на най-престижните локални и международни театрални награди, основател на „Коляда театър“ в Екатеринбург. Джон Фридман нарича Коляда „бащата“ и „майката“ на съвременния руски театър. А New York Times пишат, че дейността на Коляда е направила Екатеринбург „център на модерната драма“. Коляда е един от първите руски драматурзи, който си позволяват да говорят за хомосексуалноста в свои пиеси.

Ето какво споделя Ана Батева, режисьор на „Приказка за мъртвата царкиня“:

Тази черна приказка показва нагледно човешкото падение в ситуация на екзистенциална криза. Ситуация, в която мисълта за евентуалния край, събужда механизмите за самосъхранение и човек безмилостно почва да се бори за човешкия си облик. Изпитанието тогава става най-тежко и единствено вярата и надеждата са тези които вдъхват живот.. заради другото утре, там някъде..“


КАМЕЛИЯ ХАТИБ е актриса и мениджър на независимото пространство за театър и изкуство „I AM Studio”. Също така играе на щат в ДКТ „Иван Радоев“, Плевен. Завършва НАТФИЗ в клас проф. Пламен Марков и магистратура „Мениджмънт в сценичните изкуства“. Участва в сериалите „7 часа разлика“, „Фамилията“, „Революция Z”, „Travellers” и др.

ВЛАДИМИР СОЛАКОВ завършва класа на проф. Пламен Марков, випуск 2021. Сред по-големите му роли е тази в дипломното му представление „Едмънд“ от Дейвид Мамет (реж. Надя Панчева), а тази година зрителите могат да го видят и в ролята на Любен Каравелов във филма „БОТЕВ“ от режисьора Максим Генчев. „Приказка за мъртвата царкиня“ е вторият му независим проект след „Разбиване“, където играе Мъжът, с екипа на сдружението Spam Studios. Актьор на свободна практика.

ПЕТЪР ПЕТРОВ-ПЕРО (1993г., Благоевград) завършва НАТФИЗ през 2019 г., в класа на проф. Иван Добчев. В момента следва магистратура „История и съвременност на философията“ в Софийски университет. Участвал е в представленията „Черна дупка“; „Говори ми като дъжда“, „Процесът“; „Сексуални перверзии“; „Сладка смърт“; „Късметлията с ръждивия пистолет“; „Вуйчо Ваньо“ и др. Снимал е в международни филмови продукции като „The Outpost”; „We die young”; както и в националните такива „Шекспир като улично куче“ и „Екшън“. Участва в сериалите „Братя“ и „Пътят на честта“. „Морфин“ е неговият първи моноспектакъл.

АЛЕКСАНДРА ДИМИТРОВА, актриса, основава театрално сдружение „Enso“, заедно с Камелия Хатиб и Адриан Филипов. Завършва НАТФИЗ, а след това играе в постановки на Драматичен театър-Пловдив и за театър „Реплика“. Участва в сериала „Мен не ме мислете“, постановките „Демони“ (реж. Крис Шарков) и „Всички малки светлини“ (реж. Стоян Радев).

ПРИКАЗКА ЗА МЪРТВАТА ЦАРКИНЯ
от Николай Коляда

превод: Мария Стоянджикова

режисура: Ана Батева
музика: Стефан Здравески

участват:
РИМА - Камелия Хатиб
МАКСИМ - Владимир Солаков
ВИТАЛИЙ - Петър Петров
НИНА - Александра Димитрова

дизайн: Христо Христов
фотограф: Беатрис Бочева

Продължителността на представлението е 1час и 40 мин.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „КУЛТУРА“, по програма Едногодишен грант 2021.