В Япония разработват сграда с изкуствена гравитация

Добави коментар

Университетът на Киото, Япония и строителна корпорация "Каджима" работят върху съвместно проучване за дизайн на жилищна сграда с изкуствена гравитация, която би могла да послужи в подготовката за живот на Луната и Марс, съобщи "Джапан таймс".

© KAJIMA CORPORATION

Учени от университета и специалисти от "Каджима" се опитват да преодолеят предизвикателствата, като изградят конусовидна жилищна сграда, която се върти и създава центробежни сили, постигайки нива на гравитация като тези на Земята.

Гравитацията на Марс е 38 на сто от земната, докато тази на Луната е една шеста от земната.

"Без гравитацията бозайниците вероятно няма да могат да се размножават и поколенията им може да не се развиват добре", се посочва в прессъобщение на съвместния екип. "Ако хората растат в среда на микрогравитация, телата им може да се променят и да не са в състояние да се изправят на Земята. Предлагаме жилищно съоръжение с изкуствена гравитация като ключова технология за подготовка на хората за живот в космоса".
© KAJIMA CORPORATION

В зданието ще има минимални количества прясна вода, енергия, храна, почви и растителност, нужни за оцеляване, както и воден басейн по подобие на океан. Хората могат да живеят в тази затворена среда, подобна на Земята и ще излизат единствено, когато искат да изпитат микрогравитацията например на Луната или на Марс, обясняват учените.

Те ще разработят и прототип на система за обществен транспорт, свързваща Земята, Луната и Марс. Бъдеща подобна транспортна система също ще се нуждае от изкуствена гравитация, за да се сведат до минимум ефектите върху здравето по време на космическото пътуване.