"Епъл" пуска в продажба очилата за разширена реалност "Вижън про" през февруари

Добави коментар

"Епъл" (Apple) обяви днес, че пуска в продажба устройството си за разширена реалност "Вижън про" (Vision Pro) на 2 февруари в САЩ на един пазар, на който господстваща роля играе "Мета" (Meta), компанията майка на "Фейсбук" (Facebook), предаде Ройтерс.

© Apple

"Вижън про" е най-скъпият продукт на "Епъл" от пускането на айФона преди десетилетие. Цената на новото устройство започва от 3499 долара и струва тройно повече от най-скъпия продукт в линията на "Мета" от устройства за смесена и виртуална реалност.

"Вижън про" на "Епъл" може да бъде поръчан предварително от 19 януари, обяви компанията. Устройството използва нов чип Ар 1 (R1), който обработва информацията от сензорите му за по-малко време от мигване на окото.

"Вижън про" ще тества пазара, който е наводнен от подобни устройства, които тепърва ще набират популярност сред потребителите и ще влезе в директна конкуренция с "Мета" след години на сблъсъци между компаниите относно проблеми като поверителността на данните на потребителите и контрол върху платформите за разработчиците.

Устройството трябва да е постоянно включено към източник на захранване . "Епъл" съобщи, че се е опитал да намали теглото му с външна батерия, с която може да работи до 2 часа.

Водещото устройство на "Мета" за смесена реалност "Куест про" (Quest Pro), което съчетава виртуалната реалност с видеопотока от реалния свят, предлага около 2 часа живот на батерията, без външен източник на захранване в пакета.

"Епъл" пусна нови серии айФони с титаниева рамка, по-бърз чип и подобрени възможности за видео игри през септември, но не повиши цените на фона на глобалния срив на смартфоните, припомня Ройтерс.

Вижте още за:

Apple Vision Pro