Форма на психологическа манипулация е дума на 2022 година на "Мериъм-Уебстър"

Добави коментар

Думата Gaslighting със значение на психологическа манипулация, с която някой се опитва да всее неувереност и объркване у жертва е най-търсената в онлайн речника merriam-webster.com за 2022 г., съобщи АП.

Focus definition

Focus definition

© Romain Vignes

Регистрирани са 1740 процента повече търсения на значението, отколкото през предходната година.

Gaslighting е дума, която започна да се употребява изключително често в английския език, особено през последните четири години. Това е изненада за много от нас, каза Питър Соколовски, редактор в merriam-webster.com, в свое интервю пред АП. “Това е дума, чието значение се търси всеки ден от годината.“

Терминът се използва и от психотерапевти за описание на контрол във връзка, изпълнена с насилие.

Сайтът мerriam-webster регистрира 100 млн. търсения на месец. Изборът на дума на годината се основава само на честотата на търсене. През 2021 г. дума номер едно е била “ваксина“.

Останалите думи в Топ 10 на 2022 година са: “олигарх” (търсена след руската инвазия в Украйна), “омикрон” (свързана с пандемията от КОВИД-10), “узаконяване“ (след отмяната на правото на аборт в САЩ), „кралица консорт“ (заради титлата на Камила съпругата на крал Чарлз), „атака“ (свързана с претърсването на дома на Доналд Тръмп), „чувстващ“ (свързана с проект за изкуствен интелект), „кенсъл култура“, „ЛГБТКИА“, „глина“.